DEEP ENERGY ORCHESTRA – PLAYING WITH FIRE

Het op de video te beluisteren nummer “The Return” is de eerste track op het nieuwe album “Playing With Fire” van de progressieve rockformatie ‘Deep Energy Orchestra’, een collectief van Indische muzikanten, klassiek geschoolde musici en progressieve rockmuzikanten. De Indiërs zijn V. Selvaganesh die percussie speelt op kanjira en custom drum kit, Radhika Iyer die de 7 snaren tellende elektrische viool bespeelt en Anil Prasad die op tabla speelt.

Het zijn de drie leden van het strijkersensemble die een klassieke opleiding hebben gekregen: violisten Rachel Nesvig en Aleida Gehrels en Phil Hirschi op cello. De progressieve rockmuzikanten zijn de uit de jazzwereld afkomstige Jason Everett (aka ‘Mister E’) die op allerlei basgitaren speelt en Trey Gunn die een verleden heeft als gitarist bij de rockformatie ‘King Crimson’.

Op “Playing With Fire” brengt dit gezelschap geheel instrumentale nummers die door de multiculturele samenstelling van de groep als wereldmuziek zou kunnen worden geklasseerd. Ook qua duurtijd is er trouwens heel wat variatie tussen de zeven tracks op deze plaat. “Awakening” en “The River” klokken elk af op bijna 8 minuten, terwijl “Lotus Feet” iets meer dan 10 minuten duurt en de compositie “Resolve / Improv / Caravan” bijna 20 minuten van uw kostbare tijd zal vragen voor de beluistering.

Jason Everett is de componist van de zeven eclectische en exotische tracks op deze tijdens een jamsessie in Seattle, Washington opgenomen plaat, maar de individuele bijdrage van elke lid van de formatie zorgt uiteindelijk voor het heel specifieke geluid van ‘Deep Energy Orchestra’. Trouwe lezers zullen ondertussen al wel weten dat ondergetekende geen grote fan is van dit soort geïmproviseerde progressieve muziek, maar dat is dan toch in de wetenschap dat er zeker wel ergens liefhebbers voor deze sound te vinden zijn. Het is dan ook voor hen dat we een wat meer intensievere beluistering van deze plaat “Playing With Fire” kunnen aanbevelen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: 7D Media

video